×
Vyhľadávanie v blogoch

Zakrpatené letničky i trvalky možno pestovať aj na balkóne

K letu a k záhradke patria neodmysliteľne letničky. Na záhrade vytvoria pestrofarebné koberce kvetov a svojou krásou oslnia nejedného okoloidúceho. Ak záhradu nemáte, alebo vám už na záhon letničiek neostáva priestor, nemusíte smútiť. Je vyšľachtených množstvo zakrpatených alebo malých letničiek i trvaliek, ktoré nezaberú veľa priestoru a aj tak svojou krásou potešia každé oko.

Pestovanie letničiek

Na pestovanie nie sú letničky zložité, sú väčšinou nenáročné na pôdu, mnoho z nich možno na záhony vysievať priamym výsevom. Niektoré je však nutné predpestovať, či už v byte alebo v skleníku. Saďte podľa postupu, ktorý je odporučený priamo pre daný druh.

Letničky milujú svetlo a slnko, ktoré je im nutné dopriať, ak chceme, aby prospievali. Zamyslite sa trochu nad skladbou osevného plánu a výsevu tak, aby v každom období niečo kvitlo a aby si rastliny nekonkurovali a doplňovali sa nielen v kráse, ale i v požiadavkách.

Najobľúbenejšie druhy letničiek

Klasikou sú muškáty, begónie a petúnie. Známe sú nízke aksamietnice, ktoré budú kvitnúť celé leto a váš balkón zaplavia farbou slnka, hnedožlto pruhovanými kvetmi či ohnivo červenými kvetmi.

Za skúšku stoja šalvie, gazánie (podobné slnečniciam), astry, georgíny, poludňovky, tmavo modré lobelky, cínie, ružovité portulaky či echinacea. Výber je široký a farebná škála tiež.

Taktiež nechtík môžeme zakúpiť v odrode ´Orange Daisy´, ktorá dorastá asi len do 20 cm a bude rásť prakticky všade, nakoľko je nenáročná. Rýchlo rastúci nechtík ozdobí každé miesto záplavou oranžových kvietkov, bonusom sú jeho liečivé schopnosti.

Asi poznáte papuľky, ale pre mini záhradku sú príliš vysoké, vyskúšajte teda minipapuľky (Antirrhinum). Namiesto rastlín metrovej výšky sa dočkáte maximálne 20 cm vysokých kríčkov s originálnymi papuľkovitými kvetmi. Neprekáža im vietor, chlad ani teplo, nie sú príliš citlivé na škodcov a choroby. Vyžadujú slnečné stanovisko bez stálej vlhkosti alebo s presušenou pôdou.

Zakrpatené slnečnice

Slnečnice sú nádherné obrie rastliny, pre mnoho záhradiek však veľkostne nevhodné. Do malých záhradiek sú ideálne slnečnice zakrpatené (Helianthus annuus), ktoré sú vysoké do 40 cm, pestovať ich môžeme i v nádobách.

Nemusia byť len žlté, sú v rôznych farebných variáciách a tak môžu byť napr. i červené alebo oranžové. Väčším kultivarom sú slnečnice ´Waooh´, ktoré dorastajú do výšky medzi 50 a 70 cm. Farebná škála echinaceí je tiež širšia - od bronzovej po ružovú, v zakrpatenej verzii dorastajú do výšky medzi 30 a 40 cm.

Prehnaného rastu sa nemusíte báť ani u margarét odrody ´Silver Princess´. Rastlina dorastá do výšky cca 35 cm. Ak po odkvete v polovici leta zrežeme výhonky kvetov, ku koncu leta by nás mala záplavou bielo-žltých kvietkov znovu potešiť.

Letničky občasne pohnojte hnojivom na kvitnúce rastliny a odstraňujte odkvitnuté kvietky.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa