×
Vyhľadávanie v blogoch

Viete ako si sadbu správne vybrať, aby ste zožali zeleninu podľa svojich predstáv?

Nepredpestovávate si priesady zo semien, ale kupujete ich na trhu alebo v záhradníctve? A viete ako si priesady správne vybrať, aby ste zberali zeleninu podľa svojich predstáv?

Výber priesad

Sadenice nekupujte príliš skoro, ak im nemôžete poskytnúť vhodné podmienky do obdobia výsadby na vonkajšie stanovisko. Silný krčok a niekoľko pekne vyvinutých listov sýto zelenej farby – tak by mala vyzerať zdravá rastlina pripravená na výsadbu na záhon alebo do skleníka. Keď sa sadenicu pokúsite vytiahnuť alebo celý kvetináč prevrátite, uvidíte spleť bielych korienkov. Zdravá sadenica tiež dobre drží v pôde. Vzniknuté kvety alebo kvetné stvoly rastline skracujú život. Predčasne vzniknuté kvety totiž smerujú k tvorbe semien.

„Silný krčok a niekoľko pekne vyvinutých listov sýto zelenej farby – tak by mala vyzerať zdravá rastlina pripravená na výsadbu.“

Slabé listy s náznakmi hnednutia alebo vysychania sú znakom nekvalitných priesad, pozor tiež na obnažené korene alebo vytiahnuté stonky. To je známkou nesprávneho spôsobu pestovania, najčastejšie ide o nevhodnú kombináciu teploty, osvetlenia, zálievky a výživy. Takéto sadenice vám veľa radosti neprinesú.

Ako sa vyvarovať chýb pri pestovaní priesad?

Vyťahovanie sadeníc vzniká pri predpestovaní v príliš vysokých teplotách alebo ak majú sadenice nedostatok svetla, prípadne kombináciou oboch. Priesady by ste mali umiestňovať na južné okno. Popálenia sadeníc od slnka sa báť nemusíte. Má ešte slabú silu.

  • Na vyklíčenie potrebujú semená vyššiu teplotu, potom už im však vyhovuje prostredie s osem až desať stupňami Celzia. Pomôže vetranie či otužovanie sadby počas dňa vonku.
  • Pri hustých výsevoch v čase, kedy sa objaví prvý pár pravých lístkov, je nutné spraviť včas pretriedenie rastlín. Inak je to tiež dôvod pre vyťahovanie.
  • Nevhodne zvolený substrát alebo príliš štedrá zálievka je príčinou podhnívania. Substrát by mal byť v začiatkoch pestovania pomerne kyprý, nemá prvotne dodávať živiny, ale skôr len umožniť rast silných koreňov. Pre zjemnenie je vhodný perlit, ktorý je nenasiakavý a odvedie prebytočnú vodu. Zalievame na pôdu, nikdy nie na sadenice, a pozor tiež na časté rosenie, to vedie k listovým chorobám aj plesniam.
  • Príčinou zahnívania koreňov býva infekcia v pôde alebo povrch nemorených semien. Na pestovanie priesad je lepšie používať morené osivo, ktoré zaistí dobrý stav klíčiacich semien i novovzniknutých koreňov.
  • Opatrne aj s hnojením. Mladé rastlinky najskôr čerpajú väčšinu živín z vlastných zásob, teda z klíčnych lístkov, až potom z pôdy. Substráty pre výsevy obsahujú len málo živín, perlit dokonca vôbec žiadne. Sadenice pravidelne začneme hnojiť slabým roztokom hnojiva určeného pre rast, spravidla má v názve označenie „start“. Vyššiu potrebu výživy majú najmä rastliny s dlhou dobou predpestovania (papriky, prípadne i paradajky, aj niektoré letničky).
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa