×
Vyhľadávanie v blogoch

Ochrana rastlín bez chémie? Dá sa to

Bylinky bývajú chorobami a škodcami napádané veľmi zriedka. Ak by sa tak stalo, príroda si väčšinou pomôže sama alebo budú stačiť mechanické zásahy. Tým je myslené napr. hlboké zrezanie výhonov pri výskyte múčnatok alebo rôznych hrdzí, alebo zbieranie húsenice či stavanie zábran na cestičkách slimákov a slimákov.

Pomocou bylinných výluhov však môžete podniknúť preventívne opatrenia. Na výluh sa spravidla používa od 200 g do 1 kg čerstvého bylinného materiálu na 10 litrov vody.
Ak použijete

- 200 g žihľavy - žahavky, získate postrek proti voškám,
- 75 g cesnaku, máte postrek proti voškám, roztočcom, preventívne účinky proti hubovým chorobám,
- 300 g vratiča, získate postrek proti roztočom a ďalším škodcom, preventívne účinky proti hubovým chorobám,
- 300 g paliny pravej, máte postrek proti voškám, húseniciam, mravcom a drepčíkom.

Ďalšie tipy:

- rytie pôdy na jeseň a v predjarí ničí prezimujúce larvy a kukly (vystavuje ich nízkym teplotám, tiež je ľahšie sezobné vtáky).
- včasným odpratávaním opadaného lístia a plodov sa znižuje výskyt mnohých škodcov. Ak sú však listy napadnuté škodcami, nesmú sa dávať na kompost, ale povápnené zakopať. Tiež rýchle odstránenie napadnutých častí rastlín môže škodcov pomôcť zlikvidovať.
- do plachiet či na lepšie potreté dosky možno z ovocných stromov a kríkov sklepávať chrobáky malinovníky, listohlody, nosatce lieskové či klopušky – najlepšie ráno, kedy sú ešte stuhnuté chladom. Na otrasy reagujú tým, že sa okamžite pustia, spadnú dole a predstierajú mŕtvych.
- silným prúdom vody aj postrekovaním je možné z porastov rastlín odstrániť ploštice a húsenice.
- lepiacim pásom obtočeným pri päte stromu môžete zachytiť piadivky, ktoré šplhajú na strom naklásť vajíčka – inštaluje sa už v septembri a sníma v marci.
- lákajte škodcov do pascí - drôtovce privábite na šupky od zemiakov či mrkvy, slimáky na pivo.
- využite prirodzené nepriateľov škodcov. Najznámejšie sú slunéčka, živiace sa voškami, merami, roztočmi, a radom ďalších škodcov. Zdatnými pomocníkmi z ríše hmyzu sú aj střevlíci, krajníci, drabčíci, chrbticu, denivky, dravé ploštice, pavúky, pestronky.
- pomôcť môže aj biologická ochrana vykonávaná zakúpenými preparátmi.
- s likvidáciou množstva škodlivého hmyzu a dokonca aj malých slimákov pomôžu žaby, obzvlášť ropuchy, ďalej jašterice, ježkovia, vtáky. Na záhradu ich prilákame pestrou záhradou s úkrytmi, vtákmi hniezdnymi búdkami – v čase kŕmenia mladých je ich spotreba hmyzu neuveriteľná (v zime im môžeme na oplátku prilepšiť na krmítku).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa