×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako sa počas letných mesiacov starať o trávnik?

V lete, kedy býva suché a horúce počasie, sprevádzané nedostatkom zrážok, je starostlivosť o trávnik náročná, najmä ak je vašou pýchou trávnik „anglický“. Sviežo zelený a hustý trávnik je ozdobou každej záhrady. Ako to docieliť?

Trávnik v podstate funguje ako správne natretý stroj – predovšetkým potrebuje dostatok vody, vzduchu, živín a pravidelné kosenie. Dokonalý trávnik by mal byť vyrovnaný, jednoliaty, bez prázdnych miest a burín a mať sýtozelenú farbu so zdravými a hustými koreňmi.

Ak nemáte v letných mesiacoch dostatok vody na pravidelné zavlažovanie trávnika, bude vyzerať onedlho sucho a žlto, najmä ak panujú vysoké teploty a je sucho s minimom zrážok.

V tom prípade na anglický alebo golfový trávnik môžete zabudnúť, bude vhodnejšie vysiať lúčnu zmes, ktorá je na starostlivosť menej náročná a čo viac? Lúčnu trávu stačí pokosiť dvakrát za sezónu. Vďačné vám bude aj drobné zvieractvo a hmyz, ktorý tu nájde potravu a úkryt.

Kosenie robí trávnik trávnikom

Docielime ním jeho pekný vzhľad a dojem jednoliatosti – kosením totiž podporujeme odnožovanie tráv a tým aj hustotu trávnika. Pri jednom kosení neskracujeme trávnik o viac ako 1/3 výšky (napr. pri výške 6 cm kosíme na 4 cm).

V horúcom počasí kosíme skôr pri hornej hranici, teda okolo 4 cm, rozhodne nie nižšie, aby sme trávnik tzv. neskalpovali. Nôž kosačky musí byť ostrý, inak dochádza k štiepeniu koncov listov trávy, ktoré potom žltnú, hnednú a nevyzerajú pekne.

V pokosenej tráve odoberáme mnoho biomasy, na vytvorenie nových prírastkov potom musíme tráve dodať nové živiny vo forme hnojív. Na trhu je k dispozícii veľký výber hnojív, ktoré dodajú trávniku potrebné živiny (mikroprvky a tiež horčík, ktorý trávniku zaistí sýtozelenú farbu a síru, ktorá podporuje zdravý vzhľad trávneho pažitu).

Na menších plochách záhrad si vystačíme s ručným rozhodením, na plochách väčších je dobré použiť posypový vozík alebo ručné rozmetadlo, ktoré zaistí rovnomernú aplikáciu.

Trávnik hnojíme mesačne

Hnojivo aplikujeme raz mesačne, a to najlepšie na suchý trávnik a nie pri veľmi vysokých teplotách, až po aplikácii je potrebné trávnik zavlažiť – ideálne je pohnojiť pred dažďom, pretože voda uvoľní živiny do pôdy a sprístupní ich pre rastliny. Hnojíme najskôr 2–3 dni po kosení, pretože kosenie predstavuje pre trávnik menší stres.

Ak vám vadí v trávniku burina, je nutné zasiahnuť, a to použitím selektívneho herbicídu (ide o prípravok, ktorý tráve neuškodí a buriny likviduje). Herbicíd aplikujeme postrekom, ktorý vykonávame minimálne 2–3 dni po kosení, pretože potrebujeme, aby burina mala vytvorenú dostatočnú listovú plochu, cez ktorú sa prípravok do buriny dostáva.

Ďalšiu kosbu potom vykonávame minimálne 3–7 dní po aplikácii, aby sme prípravku dali dostatok času prestúpiť celou rastlinou až ku koreňom. Herbicíd neaplikujeme za vysokých teplôt (nad 25 °C) a za priameho slnečného svitu (na priamom slnku).

Ideálne je tiež, aby zhruba 2 hodiny po aplikácii nepršalo a účinná látka sa nezmyla. Na ošetrenú plochu by nemali mať prístup deti ani domáci miláčikovia do doby, než burina začne odumierať (teda asi týždeň).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa