×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezabudnite vysadiť cibuľoviny do nádob

Akékoľvek nádoby, ktoré máte k dispozícii, či už to sú kvetináče, hrantíky, truhlice, misky, prútené koše, staré kovové nádoby a vôbec čokoľvek vhodné na vysadenie, môžete teraz využiť a nielen na jar umiestniť do záhrady alebo na terasu. Po uprataní vianočných dekorácií si rýchlenými cibuľovinami môžete začať privolávať jar i v byte.

Ak si vysadíte cibuľoviny sami, výber druhov, odrôd a farieb budete mať oveľa širší, než keď si kúpite už vysadené misy v záhradníctvach a navyše, určite ušetríte. Narcisy, krókusy, tulipány, hyacinty, modrice, snežienky, scily a mnohé iné cibuľoviny, to sú možnosti nespočítateľného množstva rôznych kombinácií.

Čo kúpiť?

Cibuľky alebo hľuzy rastlín, fungicíd, nádoby, sadiacu lopatku, prípadne výsadbový košíček, drenáž, vhodný substrát, hnojivo. Nezabudnite urobiť pred výsadbou do nádoby odtokové otvory a na dno umiestniť dostatočnú vrstvu drenáže.

Cibuľky vysádzame do dvojnásobnej hĺbky, akú má jej výška, u tých drobnejších je to hĺbka asi 10 cm, u väčších asi 15 cm. Prirodzenejší vzhľad docielite, keď vysadíte niekoľko kusov cibuliek z jedného druhu do „hniezda“, ako keď budete vysádzať cibuľky po jednej.

Nádoba by mala mať hĺbku a šírku aspoň 30 cm, cibuľky môžete sadiť vo viacerých vrstvách, čo bude mať efekt na celkový výsledok. Kvetináč tak bude husto zaplnený postupne sa rozvíjajúcimi kvetmi. Do takto veľkej nádoby sa vojde napríklad: 10 cibuliek narcisov, 12 cibuliek tulipánov a 16 cibuliek krókusov.

Na dno nádoby nasypeme vrstvu drenáže (môže to byť štrk, hrubý piesok, keramzit i hlinené črepy). Potom pridáme 8 až 10 cm kyprej záhradnej zeminy, premiešame s trochou piesku, prípadne rašeliny. Na vrstvu substrátu položíme najväčšie cibule, t. j. tulipány, hyacinty a pod. Cibuľky sa nesmú dotýkať!

Opäť nasypeme približne 15 cm zeminy a na to položíme stredne veľké cibule, napr. narcisov, snažíme sa ich umiestniť nad medzere medzi spodnými cibuľami. Pridáme zasa substrát a na neho položíme najmenšie cibuľky – krókusov, modríc, scíl, snežienok či zakrpatených narcisov a zasypeme najviac 5 cm silnou, už poslednou vrstvou substrátu. Substrát udržujeme stále veľmi mierne vlhký.

Vysadené nádoby prenesieme na chránené stanovisko s teplotou 5 až 10 °C (nádoby nesmú premrznúť) a zakryjeme čečinou. Ak sa vám bude zdať zima príliš dlhá, nádobu preneste do teplejšej miestnosti a onedlho sa môžete tešiť z farebných kvetov.

Štítok: Cibuľoviny, sadenie
Mohlo by vás zaujať
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa