×
Vyhľadávanie v blogoch

Rýchlené cibuľoviny vás potešia kvetmi aj počas tuhých mrazov

Na záhrade v tomto období nie je takmer žiadna práca, nič nerastie, nič nekvitne. Je to pravda iba z časti. Pomocou rýchlených cibuľovín si mrazivé dni rozžiarite. Ak zasadíme cibule rastlín do vlhkej pôdy a ak ich umiestnime do teplejšej miestnosti, cibuľoviny presvedčíme, že zima už je preč a prichádza jar. Musíme však počítať s tým, že od výsadby do vykvitnutia uplynie minimálne šesť až osem týždňov.

Na rýchlenie sa najviac hodia tieto cibuľoviny

- hyacinty,
- narcisy,
- konvalinky,
- modrice

Tulipány ideálne nie sú, ale ak ich chcete vyskúšať, vyberajte z nízkych odrôd. Zakúpiť možno priamo odrody určené na rýchlenie alebo preparované cibule, ktoré sú už blízko od rašenia a doba ich pestovania v byte sa výrazne skráti.

Cibule vysádzame do plytkých nádob tak, aby ich špičky (polovica až tretina cibule) vyčnievali nad povrch pôdy. Vysadené cibuľky zalejeme a rastliny spočiatku umiestnime na tmavom chladnom stanovisku. Pomôcť si môžeme aj tmavým kartónom.

Po vyrašení prvých zelených špičiek listov, prenesieme vysadené nádoby do teplejšej svetlej miestnosti. Vyššia teplota ale vedie k rýchlemu rastu kvetov, ktoré sa následne ľahko vylamujú, je preto lepšie teplotu strážiť a držať ju okolo 17 °C.

Napriek tomu, že konvalinky nepatria k cibuľovinám, je postup ich rýchlenia podobný. V novembri vyrýľujeme na záhrade konvalinkové puky, v ktorých sú založené kvety, a na husto ich naukladáme do kvetináča so zeminou.

Nádobu zalejeme, zhora zakryjeme vrstvou machu a potiahneme čiernou fóliou. Potom ešte prekryjeme sklom, postavíme k teplu a zalievame vlažnou vodou. Kvety sa objavia asi za štyri týždne. Potom rastliny odkryjeme a dáme na svetlo.

Aby cibuľoviny v byte kvitli bohato, nezaobídete sa bez výdatného hnojenia v týždennom intervale, a to od objavenia kvetu (zhruba január, február), po celé obdobie kvitnutia až do polovice leta, kedy cibuľa narastajú. Použijeme roztok organického hnojiva s minimálnym obsahom vápnika.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa