×
Vyhľadávanie v blogoch

Prilákajte do svojej záhradky drobný hmyz

Záhradu môžu zdobiť okrem kvitnúcich kvetov aj trepotajúce krídla motýľov a ďalší hmyz, ktorý priťahujú aromatické rastliny. Vytvorte si záhradku priťahujúcu drobný hmyz. Odvďačia sa vám opelením rastlín a tým aj bohatšou úrodou.

Motýle priťahuje nektár

Základ záhrady pre motýle musia tvoriť také druhy rastlín, ktoré poletujúcemu hmyzu s dlhými sosákmi chutia najviac. Motýle priťahuje nektár určitého druhu rastlín, sú medzi nimi letničky, trvalky aj kríky.

Ak budete teda tvoriť záhon zo zmesi týchto rastlín, mal by mať nejakú formu skladby. Stred vyplníme kríkmi a vyššími trvalkami a okraje postupne nižšími a nižšími druhmi. Pohľad potom bude umožnený zo všetkých strán. Vysádzať môžeme jednotlivé rastliny aj roztrúsene po celej záhrade. 

Magnetom medzi drevinami je ker komule alebo letný orgován. Do veľmi teplých oblastí a do nádob sa hodí aj sploder, tzv. americký nepravý orgován. Do našich klimatických podmienok sa príliš nehodí, pretože nie je schopný prežiť mrazy nižšie ako -12 °C. Má jasne modrú farbu kvetenstva.

Motýle priťahujú aj astry. Je ich celý rad druhov, niektoré kvitnú na začiatku leta a iné až na jeseň. Niekoľko druhov týchto rastlín zaistí neustály zdroj nektáru priťahujúce motýle niekoľko mesiacov.

Rastliny atraktívne pre hmyz

Ďalšími rastlinami, ktoré priťahujú motýle, sú všetky vonné druhy hluchavkovitých, hviezdicovitých a bôbovitých rastlín.

- z kríkov môžete na záhrade pestovať napr.: kalinu, komulu, orgován, tavoľník, rododendron.

- z trvaliek sú to margaréty, ľaliovky, pamajorán, klinčeky, georgíny, levandule, materinú dúšku, rozchodník, sasanku japonskú, šalviu, liatru, echinaceu, vlčí bôb, astry...

- z letničiek pestujte najmä aksamietnice, cínie, nevädze, kapucínky, nechtíky, slnečnice, fialky a ďalšie.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa