×
Vyhľadávanie v blogoch

Vedeli ste, že i pažítka je cibuľovou zeleninou? (časť 1.)

Do cibuľovej zeleniny zaraďujeme cibuľu, pór, cesnak pažítku a ako nám názov napovedá, konzumujeme cibuľovú časť. Pór a pažítka svojím vzhľadom príliš cibuľu nepripomínajú, ale botanicky sa do tejto skupiny zaraďujú. Cibuľové zeleniny využívame v kuchyni pri príprave mnohých pokrmov, nenahraditeľné sú i v ľudovom liečiteľstve, hlavne kvôli vysokému obsahu fytoncídov – antibiotických látok. Na naše telo pôsobia pozitívne – ozdravujú črevnú mikroflóru, žalúdok, črevá, pečeň a žlč, zvyšujú sekréciu žalúdočných štiav, podporujú trávenie tukov a vylučovanie cukrov, prečisťujú obličky, močové cesty a podporujú činnosť srdca. Cibuľa a cesnak je tiež výborným podporným prostriedkom pri nachladnutí a angíne vďaka svojmu obsahu antibakteriálnych látok.

Cibuľa

Cibuľa pôvodom pochádza zo strednej Ázie, kde vznikla z druhu Allium oschaninii (syn. Allium cepa var. Sylvestre). Známa bola už v staroveku, kedy sa o jej využití dozvedáme napr. z hlinených tabuliek Sumerov, spomína sa v Biblii, v staroegyptských papyrusoch i v knihách starovekej Indie a Číny, a to hlavne v súvislosti s liečebnými účinkami. Okrem soli bola kedysi jedným z prvých korenín „obyčajných“ ľudí.

Môžeme vyberať z rady zaujímavých odrôd cibule, rôznych farieb, tvarov, chutí i využitia. Cibuľa môže byť žltá, biela i červená, veľká či malá, cibuľa šalátová, k priamej spotrebe alebo určená na skladovanie až do jari. Podľa toho, aký majú obsah silíc (éterických olejov) s obsahom síry, rozličujeme cibule ostré, stredne ostré i sladkej chuti. Hojne je využívaná v kuchyni pri varení, je zásobárňou životne dôležitých látok, najvýznamnejšia je alicín. Je to látka, ktorá ma silný antibiotický účinok, obsahuje i veľké množstvo vitamínov a minerálov. Pomôže pri nechutenstve, tráviacich problémoch, artérioskleróze, zápaloch ústnej dutiny a hltanu či vysokému krvnému tlaku, ale i pri nachladnutí. To nie je všetko, v ľudovom liečiteľstve je ešte využívaná pri astme, zápaloch močového mechúra, nepravidelnosti v menštruácii, cukrovke, pôsobí proti zápche a pomáha pri bodnutí hmyzom. Červená cibuľa vraj znižuje citlivosť cievnych stien.

Cesnak

Jednou z možností, ako si zaistiť dobrý a chutný cesnak, je vypestovať si ho, čo nie je vôbec zložité – určite to zvládne každý. Cesnak má svoj pôvod v Oriente. Je známych asi 660 druhov a dnes sa pestuje po celom svete. U nás rastie asi 13 druhov cesnaku. Cesnak rozdeľujeme na cesnak paličiak a cesnak nepaličiak. Paličiaky majú guľovité kvetenstvo („palica“) s cibuľkami, ktoré sa musia odstrániť, aby úroda nebola nízka. Nepaličiaky sú jednoduchšie na pestovanie, navyše zaručujú určitý výnos, tvoria viac strúčikov a majú lepšiu skladovateľnosť. Väčšinou sa vysádzajú na jeseň, ale niektoré druhy sa môžu vysádzať i na jar.

Bez charakteristickej chuti cibule a cesnaku sa nezaobíde žiadna kuchyňa. Už niekoľko tisícročí sú využívané i v ľudovom liečiteľstve. Pomôžu pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu v krvi, navyše májú i hypoglykemický a protinádorový efekt a veľmi pozitívne pôsobia na imunitný systém, využívajú sa v boji proti črevným chorobám, májú antiparazitárne a diuretické účinky.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa