Vedeli ste, že i pažítka je cibuľovou zeleninou? (časť 1.)

Vedeli ste, že i pažítka je cibuľovou zeleninou? (časť 1.)

Do cibuľovej zeleniny zaraďujeme cibuľu, pór, cesnak pažítku a ako nám názov napovedá, konzumujeme cibuľovú časť. Pór a pažítka svojím vzhľadom príliš cibuľu nepripomínajú, ale botanicky sa do tejto skupiny radia. Cibuľové zeleniny využívame v kuchyni pri príprave mnohých pokrmov, nenahraditeľné sú i v ľudovom liečiteľstve, hlavne kvôli vysokému obsahu fytoncídov – antibiotických látok. Na naše telo pôsobia pozitívne – ozdravujú črevnú mikroflóru, žalúdok, črevá, pečeň a žlč, zvyšujú sekréciu žalúdočných štiav, podporujú trávenie tukov a vylučovanie cukrov, prečisťujú obličky, močové cesty a podporujú činnosť srdca. Cibuľa a cesnak je tiež výborným podporným prostriedkom pri nachladnutí a angíny vďaka svojmu obsahu antibakteriálnych látok.

Cibuľa

Cibuľa pôvodom pochádza zo strednej Ázie, kde vznikla z druhu Allium oschaninii (syn. Allium cepa var. Sylvestre). Známa bola už v staroveku, kedy sa o jej využití dozvedáme napr. z hlinených tabuliek Sumerov, spomína sa v Biblii, v staroegyptských papyrusoch i v knihách starovekej Indie a Číny, a to hlavne v súvislosti s liečebnými účinkami. Okrem soli bola kedysi jedným z prvých korenín „obyčajných“ ľudí.

Vyberať môžeme z rady zaujímavých odrôd cibule, rôznych farieb, tvarov, chutí i využitia. Cibuľa môže byť žltá, biela i červená, veľká či malá, cibuľa šalátová, k priamej spotrebe alebo určená na skladovanie až do jari. Podľa toho, aký majú obsah silíc (éterických olejov) s obsahom síry, rozličujeme cibule ostré, stredne ostré i sladkej chuti. Hojne je využívaná v kuchyni pri varení, je zásobarňou životne dôležitých látok, najvýznamnejšia je alicín. Je to látka, ktorá ma silný antibiotický účinok, obsahuje i veľké množstvo vitamínov a minerálov. Pomôže pri nechutenstve, tráviacich problémoch, artérioskleróze, zápaloch ústnej dutiny a hltanu či vysokému krvnému tlaku, ale i pri nachladnutí. To nie je všetko, v ľudovom liečiteľstve je ešte využívaná pri astme, zápaloch močového mechúra, nepravidelnosti v menštruácii, cukrovke, pôsobí proti zápche a pomáha pri bodnutí hmyzom. Červená cibula vraj znižuje citlivosť cievnych stien.

Cesnak

Jednou z možností ako si zaistiť dobrý a chutný cesnak, je vypestovať si ho, čo nie je vôbec zložité – určite to zvládne každý. Cesnak má svoj pôvod v Oriente. Je známych asi 660 druhov a dnes sa pestuje po celom svete. U nás rastie asi 13 druhov cesnaku. Cesnak rozdeľujeme na cesnak paličiak a cesnak nepaličiak. Paličiaky majú guľovité kvetenstvo („palica“) s cibuľkami, ktoré sa musia odstrániť, aby úroda nebola nízka. Nepaličiaky sú jednoduchšie na pestovanie, navyše zaručujú určitý výnos, tvoria viac strúčikov a majú lepšiu skladovateľnosť. Väčšinou sa vysádzajú na jeseň, ale niektoré druhy sa môžu vysádzať i na jar.

Bez jej charakteristickej chuti cibule a cesnaku sa nezaobíde žiadna kuchyňa. Už niekoľko tisícročí sú využívané i v ľudovom liečiteľstve. Pomôžu pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu v krvi, navyše májú i hypoglykemický a protinádorový efekt a veľmi pozitívne pôsobia na imunitný systém, využívajú sa v boji proti črevným chorobám, májú antiparazitárne a diuretické účinky.

Publikované dňa 2017-10-10 177
Tag: Zelenina

Related articles

Aj na balkóne môžete pestovať zeleninu

Máte radi zeleninu, chceli by ste si vypestovať vlastnú, ale k dispozícii máte len balkón?

Že poznáte len pekingskú kapusta? Skúste...

V našich klimatických podmienkach sa im darí veľmi dobre

V jarnom jedálničku nezabúdajte na rukolu

Pikantná chuť rukoly osvieži zmysly a jej hodnotné zloženie celé telo

Dekoratívna môže byť aj zelenina, nielen kvety, skúste to s ňou!

Len kvety Vašu záhradu zdobiť nemusia, dekoratívne dokážu byť i rôzne druhy zeleniny.

Pestovanie cibule zo semien

Zberu sa síce dočkáme za dlhší čas, ale výsledky za to stoja

Kvaka - v minulosti zaháňala hlad, dnes je...

Zelenina ako každá iná, ťažko by sme dnes však hľadali niekoho, kto do svojho jedálnička bežne kvaku (Brassica napus...

Prečo pestovať papriky?

Do Európy sa dostala paprika (Capsicum) pri kolumbovských výpravách.

Zoznam článkov

Kategórie

HĽADAŤ V ČLÁNKOCH

Naposledy zobrazené

Žiadne produkty

Menu