
Montbrécia George Davidson žltá - Crocosmia -...

Fialka rohatá Miss Helen Mount - Viola cornuta...

Sedliacky chren - Armoracia Rusticana -...

Špenát novozélandský - Tetragonia...

Sedmokráska obyčajná ružové odtiene - Bellis...

Chilli Jalapeno pochádzajú z Mexika a sú často považované za veľmi pálivé, ale v porovnaní s ostatnými extrémami patria medzi tie miernejšie chilli papričky.
Ide o výnosnú odrodu so zelenými až hnedými plodmi, ktoré sa postupne menia zrením a majú dekoratívny vzhľad.
Plody sú asi 7 cm dlhé.
Kompaktné kríky dorastajú do výšky okolo 50–70 cm.
Na Scovillovej stupnici majú hodnotu medzi 2 500 – 8 000 SHU, čo ich radí medzi mierne pálivé.
Najčastejší spôsob konzumácie je priamy (čerstvé), tiež sú obľúbené aj v sušenej a nakladanej podobe.
Vegetačná doba je približne 75 dní.
Výsev:
Trvá 6-9 mesiacov než rastlina začne plodiť, preto musíme s jej predpestovaním začať včas, môžeme začať už vo februári alebo marci. Klíčenie trvá 2–3 týždne, u niektorých odrôd je doba klíčenia až 6 týždňov.
Vhodná teplota na klíčenie tropických odrôd rodu Chinense je 24–32 °C. Veľmi dôležité je udržiavať teplotu konštantnú, preto rastlinu nie je vhodné pestovať na parapete alebo na kúrení. Papriky sú svetlomilné rastliny, pre svoj zdravý rast si teda vyžadujú dostatok svetla.
Semená sadíme do substrátu, ktorý vždy vopred sparíme, do hĺbky maximálne 0,3 cm. Ideálne použijeme špeciálny substrát pre čili papričky. Pôda nesmie byť premokrená, mali by sme ju ale udržiavať neustále vlhkú.
Na docielenie pálivejších plodov a zabránenie popraskaniu papričiek je dobré počas ich dozrievania zálievku obmedziť. V dobe dozrievania plodov môžeme zálievku obmedziť, čím zvýšime pálivosť plodov a zabránime popraskaniu.
Rastlinky presádzame na záhradu v čase, keď už nehrozia ranné mrazy, približne v druhej polovici mája, pri vonkajších teplotách okolo 25 °C. Rastlina by mala mať dostatok svetla, prípadne vysádzame do skleníka. Brazílske korenie je možné bez problémov pestovať aj vo väčšom kvetináči na balkóne.
Na pestovanie je vhodná hlinitopiesčitá, humózna a prevzdušnená pôda. Pôdu nie je nutné prehnojovať, pre čili papričky je najdôležitejší rozvinutý koreňový systém. Ten môžeme podporiť napríklad pomocou mykorhizy, čo je technika využívajúca symbiotický vzťah medzi rastlinou a hubami, a umožňuje rastline prijímať väčšie množstvo živín.
Na pestovanie v skleníku je vhodné prekypriť pôdu pieskom alebo perlitom. Na jeseň ju môžeme prehnojiť napr. vermikompostom alebo slepičincom.
Parametre
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Romana T. 09.05.2025
Vladimír P. 13.04.2025
Kristián C. 07.04.2025
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa