
Montbrécia George Davidson žltá - Crocosmia -...

Fialka rohatá Miss Helen Mount - Viola cornuta...

Sedliacky chren - Armoracia Rusticana -...

Špenát novozélandský - Tetragonia...

Sedmokráska obyčajná ružové odtiene - Bellis...

Zeler listový jemný je rastlina dosahujúca výšku až 70 cm a tvorí bujnú ružicu aromatických listov.
Tie môžeme žať v priebehu celej vegetačnej doby.
Používa sa na priamu konzumáciu, sušenie aj na zamrazenie.
Balenie s hmotnosťou 0,5 g obsahuje cca 1 000 ks semien.
S predpestovaním semien musíme začať už vo februári. Semená vysievame do perlitu či substrátu na výsev, kde ich necháme klíčiť 2–4 týždne pri teplote 15–20 °C. Rastliny môžeme dvakrát presadiť. Prvýkrát do sponu 2 x 3 cm, druhýkrát im skrátime korienky o 1/3 a presadíme ich do sadbovačov.
Von rastlinu presádzame v čase, keď je vonku dostatočné teplo (ideálne druhá polovica mája). Je možné nechať rastlinu zvykať na chladnejšie počasie tým, že pred presadením ju cez deň umiestnime von. Zeler neznesie teplotu pod 10 °C, namiesto buľvy by rastline rástol kvet a nedočkali by sme sa teda úrody. Po presadení môžeme rastliny prekryť netkanou textíliou.
Rastlinu umiestňujeme na slnečné stanovište s hlinitou humóznou pôdou. Zeler patrí medzi rastliny veľmi náročné na živiny a obsah vápna v pôde. Pôdu musíme prihnojovať napr. hnojivom na koreňovú zeleninu. Kvôli zvýšenému riziku chorôb a škodcov zeler nevysádzame na stanovište po koreňovej zelenine, naopak vhodnou predplodinou sú strukoviny, zemiaky alebo plodová zelenina.
Ideálny spon je 40 x 40 cm.
Menšie buľvy zeleru môžeme žať už počas júla, hlavný zber je až v septembri. Zeler je vhodné skladovať očistený od koreňov v piesku na chladnom mieste napr. v pivnici. Listy zeleru môžeme sušiť alebo zamraziť, tým si zachovajú svoju arómu.
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Romana T. 09.05.2025
Vladimír P. 13.04.2025
Kristián C. 07.04.2025
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa