
Montbrécia George Davidson žltá - Crocosmia -...

Fialka rohatá Miss Helen Mount - Viola cornuta...

Sedliacky chren - Armoracia Rusticana -...

Špenát novozélandský - Tetragonia...

Sedmokráska obyčajná ružové odtiene - Bellis...

BIO Chilli Pimientos De Padron pochádza z Maroka a Španielska, kde patrí medzi jednu z najobľúbenejších odrôd. Dorastá do výšky okolo 100 cm a je ju vhodné pestovať v skleníku, kvetináči na terase či na balkóne.
Plodom sú podlhovasté, zelené až červené čili papričky, ktoré majú dĺžku 5–10 cm s možnosťou zberu v oboch fázach zrelosti.
Papričky majú miernu štipľavosť 2 500–10 000 jednotiek SHU, preto je považovaná za veľmi chutnú odrodu, ale napriek tomu je potrebné mať na pamäti, že rastlina je preslávená nerovnomernou produkciou capsaicínu, preto niektoré plody môžu prekvapiť štipľavosťou až 80 000 jednotiek SHU. Čím neskôr zberáte, tým štipľavejšiu chuť očakávajte.
Zelené papričky je možné využiť na grilovanie či plnenie mäsovou či syrovou zmesou. Papričky červenej farby sú suchšie a využívajú sa na dochucovanie pokrmov.
Doba zrenia je asi 80 dní.
BIO semená pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, ktoré spĺňa normy EÚ.
Výsev:
S predpestovaním semien je možné začať vo februári alebo marci. Rastlina potrebuje 6–9 mesiacov k tomu, aby vyrástla a začala vytvárať plody, preto musíme začať včas.
Klíčenie trvá cca 2–3 týždne, u niektorých odrôd až 6 týždňov.
Pre tropické odrody (rodu Chinense) je vhodná teplota 24–32 °C, odrodám Annuum stačí teplota 20–24 °C. Najdôležitejšie je udržovať konštantnú teplotu, takže rastlinu nie je vhodné umiestniť na parapet alebo na kúrenie. Papriky sú svetlomilné rastliny, potrebujú teda dostatok svetla pre svoj zdravý rast.
Semená sadíme najlepšie do špeciálneho substrátu pre chilli papričky do hĺbky maximálne 0,3 cm. Substrát používame vždy sparený. Pôdu udržujeme dostatočne zavlaženú, avšak nie premočenú. V dobe dozrievania plodov môžeme zálievku obmedziť, čím zvýšime štipľavosť plodov a zabránime popraskaniu.
Rastlinu môžeme presunúť v dobe, kedy už nehrozia ranné mrazy. Ideálna doba je po druhej polovici mája, pri vonkajších teplotách okolo 25 °C. Vonkajšie stanovište by malo byť dostatočne slnečné a chránené, prípadne vysádzame do skleníku.
Pre pestovanie je vhodná hlinitopiesčitá, humózna a prevzdušnená pôda. Pôdu nie je nutné prihnojovať, pre chilli papričky je najdôležitejší rozvinutý koreňový systém. Toto podporíme napríklad pomocou mykorhizy, čo je technika využívajúca symbiotický vzťah medzi rastlinou a hubami, a zvyšuje priepustnosť živín smerom k rastline.
Pre pestovanie v skleníku je vhodné prekypriť pôdu pieskom alebo perlitom. Na jeseň ju môžeme prihnojiť napr. vermikompostom alebo slepačincami.
Parametre
Overené našimi zákazníkmi
Pozrite si vybrané hodnotenia našich zákazníkov.
Romana T. 09.05.2025
Vladimír P. 13.04.2025
Kristián C. 07.04.2025
Najprv sa zaregistrujte, prosím.
Prihlásiť sa
Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.
Prihlásiť sa