×
Vyhľadávanie v blogoch

Nezabudli ste na výsev paradajok?

Vlastné paradajky sa s tými kúpenými nedajú porovnať. Vypestujte si vlastné, poradíme vám, ako na to.

Druhy paradajok

Druhy paradajok delíme na dve základné skupiny:

  • Kolíková – najčastejšie pestované, musia mať oporu v podobe drevených tyčí alebo oceľových špirál. Sú vhodné na pestovanie v skleníku alebo fóliovníku, dorastajú do výšky aj vyše dvoch metrov! Nesmie sa zabúdať na pravidelné odštiepovanie bočných výhonkov.
  • Kríčková – dorastajú do menšej výšky ako kolíkové paradajky, zväčša nepotrebujú oporu, avšak v niektorých prípadoch je opora výhodou. Zakrpatené odrody je možné pestovať úspešne i na balkóne alebo terase, alebo aj pod prístreškami či pergolami.

Výsev

Rajčiaky vysievame najskôr v polovici februára. Pozor však, aby neboli príliš slabé a vytiahnuté, až ich budeme vysádzať na stanovište V závislosti od počasia je ich výsev lepší až začiatkom marca, či ešte o týždeň neskôr. Semená vysievame do substrátu pre výsev a množenie, alebo do rašelinových tabliet – jiffy. Za 1–2 týždne vyklíčené rastlinky premiestnime do sadbovačov, použijeme opäť substrát pre výsev a množenie. Po 3–4 týždňoch rastlinky presadíme do kvetináčov so záhradníckym substrátom s rozmermi najmenej 8 × 8 cm. Sadeničky hnojíme raz za 14 dní hnojivom Kristalon Start.

Pestovanie

Paradajky pestujeme pri nižších teplotách okolo 15 °C a prispôsobíme tomu i zálievku (stačí slabšia). Veľmi dôležité je začať skoro s ich otužovaním. Rastlinám vetráme a dávame ich cez deň otužovať von, ak nie sú teploty okolo nuly. Do skleníka alebo fóliovníka je možné ich vysadiť až na konci apríla, do voľnej pôdy až – rovnako ako papriky – v polovici mája po „troch zmrzlých“. Už v kvetináčoch môžeme sadenice rajčín ošetriť postrekom Kuprikol alebo biologickým prípravkom Alginur proti hubovým ochoreniam, ktoré paradajky často napadajú.

Zrelé plody paradajokbohaté na beta karotény, vitamín C a v menšej miere i na vitamín B a obsahujú 90–95 % vody. Beta karotén funguje v našom tele ako antioxidant a ako prekurzor vitamínu A (jeho nedostatok má zvyčajné prejavy nedostatku antioxidantov – zvyšuje sa riziko rakoviny a klesá celková obranyschopnosť organizmu). Vitamín C v ľudskom tele plní mnoho dôležitých funkcií, je to vo vode rozpustná živná látka a je nevyhnutný k životu a udržaniu telesného zdravia. Vitamíny skupiny B sú vo vode rozpustné vitamíny, nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa