×
Vyhľadávanie v blogoch

Aj v zime môže byť záhrada krásna a plná farieb

Dokonca nielen farieb, ale aj vôní, plodov a kvetov.

K tomu, aby bola záhrada špecifická aj v zime, vyžaduje starostlivé plánovanie konkrétnych druhov a kultivarov rastlín a perfektnú znalosť miestnych podmienok. Môžete začať fotkami zimnej záhrady, ktoré vám pomôžu zorientovať sa v detailoch – napríklad v tom, kam najviac svieti slnko, kde najviac mrzne a kde sa tvoria záveje snehu.

Chybu neurobíte, ak si do záhrady zaobstaráte hamamely (Hamamelis), ktoré kvitnú už v priebehu januára nádhernými kvetmi oranžovej, žltej a ružovej farby. Navyše skutočne nádherne vonia. Jej strapcovité a zvlnené okvetné lístky vyzerajú ako malá „chobotnica“.

S odstránením svojich modro-fialových kvetov sa neponáhľa perovskia lebedolistá (Perovskia atriplicifolia), ktorej prapôvodnou domovinou je Pakistan a snáď preto nemá problém s mrazmi do -30 °C. Keď má dobrú izoláciu koreňov, môže začať pučať zo zastrihnutých vetiev pokojne aj v polovici decembra.

Katalpa (Catalpa bignonioides)

Katalpa nepatrí síce medzi vždyzelené druhy stromov, ale na vetvách ponecháva zavesené podlhovasté úzke tobolky, ktoré v zimnom povetrí pekne hrkajú. Podobné je to s ozdobnicami čínskymi (Miscanthus). Na zimu ich nestriháme a vyväzujeme tak, aby nepremrzli. Ale aj napriek tomu zdobia záhradu v zimnom období a pri vetre príjemne šumia. V tom vynikajú aj trstiny (Calmagrostis). Pokiaľ vyberiete správny kultivar/poddruh (napríklad ostrokvetá, ostrolistá, rákosovitá), vytvoríte zaujímavý prvok, ktorý zdobí, aj keď je vlastne suchý. Podobné je to aj s dochanom psárkovitým (Pennisetum alopecuroides), ktorý zdobí svojim zoschnutým kvetenstvom. Toto môže ponúknuť aj klasické proso prútnaté (Panicum virgatum).

Hlohyňa šarlátová

Stálezelenou drevinou pochádzajúcou z čeľade Rosaceae – ružovitej a rodu Pyracantha je hlohyňa šarlátová, ktorá dorastá do výšky okolo 3 m a vytvára vzpriamený ker. Má jednoduché, tuhé, tmavozelené listy, ktoré sú na okrajoch pílkovité. Ozdobné červené plody (drobné malvičky) neopadávajú a zostávajú na drevine aj cez zimu. Rastliny sa dobre tvarujú rezom, na pôdy sú nenáročné – len musia byť priepustné a živné, stanovište môže byť slnečné aj polotienisté.

Jabloň lesný

Malus sylvestris je latinské pomenovanie pre jabloň lesný. Je dobrou voľbou pre záhradníkov, ktorí chcú vytvoriť záhradu priateľskú k prírode a živočíchom, ktoré majú radi jej plody. Dorastá do výšky 10 m, má typicky šupinatú kôrou. Má malé, málo chutné, žlté ovocie, ktoré je obľúbené pre lesnú zver, vtáky i hmyz a ktoré dodáva farbu celej záhrade.


Drobné ružovo-fialové guličky má Callicarpa bodinieri, po slovensky krásnoplodka. Na vetvách sa môže vytvárať len pár okrúhlych perličiek, ale u niektorých kultivarov ide doslova o celé hrozno, v kontraste so snehom je to nádhera.

Krásu záhrade dodajú aj nezostrihané trvalky – americké astry (Symphotricum). Farbu kvetov bohužiaľ cez zimu neudržia, ale kvety samotné áno. Podobne si počína aj sápa Russelova (Phlomis russeliana) alebo echinacea (Echinacea). Aj neostrihané hortenzie (Hydrangea) prinesú krásu do zimnej záhrady.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa