×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si v kvetináči domácu pažítku

Pažítka je vytrvalá cibuľová rastlina, ktorá sa radí do rodu cesnaku. Pochádza zo Stredomoria, ale aj u nás ju nájdeme vo voľnej prírode na brehoch vodných tokov.

Na pestovanie v záhradách aj nádobách sú vyšľachtené rôzne druhy pažítky záhradnej. Pažítka nie je na pestovanie náročná. Vyžaduje slnečnú vzdušnú polohu, pôdu s dostatkom humusu, dostatočne priepustnú a stále vlhkú. Ideálny je hlinitopiesočnatý substrát s vyšším obsahom vápnika. Pažítka nesmie preschnúť, ale ani kúpať sa vo vode.

Dorastá do výšky okolo 80 cm. Listy sú vzpriamené, tmavozelené, na priereze okrúhle. Kvetenstvo je tmavoružovej až fialovej farby a tvorí okolík päťpočetných kvietkov podoprených stvolom. Semená sú drobné, lesklej čiernej farby.

Predpestovanú ju môžeme zakúpiť v každom obchode, ale prečo si ju nevypestovať? Semienka vysejeme buď priamo na záhon v polovici mája, alebo si ich predpestujeme za oknom doma. Pažítku môžeme množiť aj delením trsov od apríla do augusta.

Nové trsy by mali byť minimálne 2–3 cm veľké. Sadíme ich do sponu 30 x 15 cm, na jednom stanovisku sa dá pestovať niekoľko rokov. Na rýchlenie sa hodí pražská pažítka, v listoch má väčšie množstvo pálivých silíc. Čínska pažítka je tiež nazývaná cesnakopažitka, má jemné listy s cesnakovou vôňou.

Na jeseň môžeme trs pažítky presadiť do kvetináča a cez zimu ju pestovať ako zásobáreň vitamínov na okennom parapete. Aby rástla celú zimu v byte, je potrebná pravidelná zálievka a pravidelné zostrihávanie.

Pažítka je výborné stomachikum – podporuje chuť do jedla a tvorbu tráviacich štiav. Je účinná aj proti črevným parazitom, znižuje krvný tlak a chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníka i pľúc.

Má tiež protisklerotický, dezinfekčný a imunostimulačný účinok. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, riboflavín, draslík, vápnik, fosfor, sodík, železo a beta-karotén. Vňať pažítky má mnohostranné využitie, neoceniteľnou súčasťou je hlavne v studenej kuchyni.

Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, syrových nátierok, šalátov, polievok. Ako dekoráciu na rôzne jedlá môžeme použiť aj kvet. Zo 100 g pažítky získa naše telo 10 mg vitamínu C.

Tip: Pažítku nikdy nevarte s jedlom, pridávame ju až do hotového pokrmu. Vhodné nie je sušenie, chuť aj aróma si zachová lepšie zmrazená.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa