×
Vyhľadávanie v blogoch

Kôpor – pestovanie, účinky a využitie

Kôpor je veľmi aromatická jednoročná bylinka, ktorú si vďaka typickej aróme s ničím iným nepomýlite. Jeho pôvod by sme našli v Stredozemí, západnej Ázii, Indii a Rusku. Je už dlho považovaný za nezamiteľnú súčasť slovenskej kuchyne - kôprovka bez poriadnej dávky kôpru.

Z pestovateľského hľadiska ide o nenáročnú bylinku. Najlepšie sa mu bude dariť v hlinitej a dobre priepustnej pôde, ktorú treba pred výsevom dobre prekypriť. Stanovište voľte slnečné, najlepšie medzi zeleninou – v blízkosti uhoriek, šalátov či kapusty, vyhnite sa feniklu.

Dbajte na pravidelnú zálievku, ale neznesie zamokrenie, preto mu postačí aj nie príliš vlhká pôda. Kôpru nesvedčí ani príliš suché a kamenisté podložie.

Výsev robte od apríla do augusta do dobre odburinenej pôdy. Semienka vysievajte plytko, do hĺbky okolo 0,5–1 cm a riadkov 20–25 cm. Len čo rastlinky povyrastú, tak ich vyjednoťte na asi 15 cm priestoru pre každú.

Kôpor sa navyše vyznačuje pomerne krátkou vegetačnou dobou (65–75 dní), takže si je možné postupným vysievaním zaistiť celosezónny zber. Pokiaľ necháte niektoré rastliny vykvitnúť, tak sa po dozretí vysemenia a na jar sa môžete tešiť z nových rastliniek bez námahy.

Kôpor je možné pestovať aj v kvetináči doma za oknom či na balkóne. Postup je rovnaký ako pri vonkajšom pestovaní. Truhlík umiestnite na svetlé a teplé miesto a pravidelne zalievajte.

Kôprom na zmiernenie tráviacich problémov

Zlepšuje zažívanie, pôsobí proti nadúvaniu, podporuje tvorbu žalúdočných štiav. Všeobecne je známy pre svoje sedatívne, protizápalové a čistiace účinky. Napomáha pri nespavosti, bolestiach hlavy a má pozitívny účinok na chod čriev aj močových ciest. Podporuje laktáciu a tvorbu materského mlieka.

Okrem toho zlepšuje imunitu a je odporúčaný ako prevencia pri infekčných ochoreniach.

Obsahuje vitamíny skupiny A, C a B, kyselinu listovú, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, bioaktívne silice, draslík, vápnik, horčík, železo a zinok. Napomáha urýchleniu procesu hojenia rán, prospieva vlasom, nechtom aj kostiam.

V kuchyni sa najčastejšie používa čerstvý do rôznych šalátov. Možno ho pridať do polievok aj omáčok, ako korenie a do sterilovaných uhoriek. Žuvaním semien možno údajne zažehnať čkanie.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa