×
Vyhľadávanie v blogoch

Naklíčené semená spestria i letný jedálniček

Klíčky sú chutnou zásobarňou čerstvých vitamínov. Ich vypestovanie je nenáročné, lacné a v kuchyni ich môžete mať poruke stále. Ak necháme semená naklíčíť, podstatne zlepšíme ich stráviteľnosť – pri klíčení prijíma zrno vodu, čím sa aktivujú enzýmy a dochádza k štiepeniu organických látok (škrob sa štiepi na jednoduché cukry, bielkoviny na aminokyseliny a tuky na voľné mastné kyseliny), niekoľkonásobné vzrastie tiež obsah vitamínov, hlavne zo skupiny A, E, B, C.

K najznámejším jedlým semenám vhodným ku klíčeniu patrí horčica a žerucha. Čínske reštaurácie sa zaslúžili o to, aby sa do povedomia dostali tiež naklíčené fazule. Existuje však rada ďalších chutých semien (napríklad šošovica, hrach, cícer, mungo...).

Naklíčené semená takmer všetkých druhov zeleniny sú vynikajúce nielen chuťou, ale majú i široké využitie u rôznych pokrmov a môžu sa jesť aj samostatne.

Väčšina semien klíči pri izbovej teplote. Niektoré však vyžadujú trocha teplejšie prostredie, sem patrí pohánka, senovka grécka, šošovica, slnečnica, triticale (kríženec pšenice a raže) a pšenica.

Naklíčené semená stačí pred použitím v kuchyni dôkladne prepláchnuť. Môže sa pridávať do šalátov, ktoré budú vďaka nim príjemne chrumkavé, môžu sa podávať aj samostatne, zaliaté olejom a octom alebo ochutené kyslou smotanou.

Hodí sa do polievok, k dusenému mäsu, do zeleninových zmesí a do rady ďalších pokrmov, ktorým dodávajú výbornú chuť. Môžu sa tiež restovať alebo naparovať a podávať ako príloha.

Náš tip

·       Štipľavé naklíčené semená horčice a žeruchy sú vynikajúce do zeleninových a miešaných šalátov alebo ako ozdoba na grilované maso, hodí sa i k vaječným pokrmom a na chlebíčky, ale i ako farebné vylepšenie pokrmov.

·       Ku klíčeniu sa dajú použiť fazule mungo alebo adzuki.

·       Do kari zmesí, šalátov a polievok sa hodí senovka grécka.

·       Do cesta na chlieb, ale i do polievok a šalátov je vhodná pohánka, triticale a pšenica.

·       Z pšeničných klíčkov pripravíte v odšťavovači veľmi výživný nápoj.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa