×
Vyhľadávanie v blogoch

Obohaťte svoj organizmus o vitamíny z výhonkov

Predovšetkým v zime vám váš organizmus poďakuje. Jedlé klíčky a výhonky totiž obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov – nedostatočným príjmom čerstvej kvalitnej zeleniny je naše telo ohrozené predovšetkým v zime a skoro na jar. Lacný a jednoduchý spôsob, ako obohatiť stravu v tomto období, predstavujú práve rastlinné klíčky a výhonky.

Pri procese klíčenia prebiehajú v semenách metabolické deje, ktoré musia rastúcej rastline poskytnúť dostatok živín. Niekoľkonásobne vzrastie obsah vitamínov, najmä B a C a aktivujú sa enzýmy, škrob sa premieňa na jednoduché cukry, bielkoviny sa štiepia na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny.

Klíčky obsahujú tiež veľké množstvo horčíka a železa, väčšie výhonky sú naviac zdrojom chlorofylu (ten má na ľudský organizmus taktiež prospešné účinky).

Lepšie je konzumovať ich surové, tak aby sa nezničili cenné živiny, ktoré obsahujú. Môžete si nimi posypať natretý chlieb, pridať ich do šalátov alebo v teplej kuchyni ich pridať po dokončení pokrmu. Osviežia rizoto i polievky.

Na klíčenie sú vhodné obilniny, strukoviny, olejniny a ďalšie rôzne plodiny. Pozor! Používajte iba potravinárske semená, nie semená určené k výsevu, tie bývajú chemicky ošetrené.

Najlepšie je použiť plodiny v biokvalite. Klíčky sú na konzumáciu vhodné po 3 – 5 dňoch, výhonky po 10 – 14 dňoch (podľa druhu plodiny). No napríklad taká slnečnica či sezam sú chutné už po jednom dni klíčenia, neskôr horknú, mladšie klíčky sú jemnejšie, tie vyrastenejšie majú korenistejšiu chuť.

Začnite fazuľou mungo - ľahko kličí a výborne chutí

Z príslušenstva, ktoré je možné na nakličovanie plodín využiť, je vhodná nakličovacia miska. Jednoducho sa obsluhuje, umožňuje naklíčenie niekoľkých plodín naraz a semenám poskytne ideálne podmienky na klíčenie.

Sada pozostáva z 3 misiek, kde sa umiestňujú semená, záchytné spodné misky, kam steká vody, a viečka, ktoré v miskách zaručujú stabilné vlhké prostredie.

Medzi najobľúbenejšie nakličovacie plodiny zo strukovín patria fazuľa mungo, cícer, šošovica a fazuľa adzuki. Z obilnín sa na klíčenie hodí napríklad ovos, jačmeň, špalda, pohánka a ďalšie.

Pri jačmeni a ovse je potrebné použiť bezburinné odrody (nahý ovos, nahý jačmeň), iné obilniny (pšenica vrátane pšenice špaldovej, žito, kukurica), ktoré naopak buriny prirodzene obsahujú.

Z olejnín ide o sezam, horčičné semienka, slnečnicu a iné. Z ostatných plodín je na klíčenie vhodná napríklad žerucha, reďkovka alebo senovka.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa