×
Vyhľadávanie v blogoch

Poznáte microgreens a klíčenie zo semien?

Majú vysoký obsah veľkého množstva vitamínov, minerálov a enzýmov, ktorých nedostatočným príjmom je naše telo ohrozené predovšetkým v zime a skoro na jar. Pestovanie microgreens je lacný a hlavne jednoduchý spôsob, ako obohatiť stravu v tomto období. Nedostatok čerstvej kvalitnej zeleniny vám pomôžu, predovšetkým v chladnom období, nahradiť rastlinné klíčky a výhonky.

Ideálne je konzumovať ich surové, tak aby sa v nich nezničili cenné živiny, ktoré obsahujú, môžete nimi posypať natretý chlieb, či ich hodiť do šalátu, v teplej kuchyni ich pridávame až po dokončení pokrmu.

Osvieži nielen rizoto, ale aj polievky

Klíčiť môžete obilniny, strukoviny, olejniny aj ďalšie rôzne plodiny. Ale pozor! Na microgreens aj na klíčenie používajte iba potravinárske semená, nie semená určené na výsev – tie bývajú chemicky namorené, najlepšie je použiť plodiny v bio kvalite.

Klíčky môžete konzumovať po 3-5 dňoch, výhonky po 10 až 14 dňoch (závisí od druhu plodiny), ale napr. slnečnice či sezam chutnajte už po jednom dni klíčenia, neskôr horknú, mladšie klíčky sú jemnejšie, tie viac narastené mávajú korenenejšiu chuť.

Pre začiatočníkov je vhodné mungo a mangold – ľahko klíčia a výborne chutia.

Na naklíčovanie plodín sa používa nakličovacia miska, ľahko sa obsluhuje, umožňuje naklíčenie niekoľkých plodín naraz a semenám poskytne ideálne podmienky na klíčenie.

Microgreens sa žnú, až keď sa plne rozvinú maternicové lístky a začnú rásť prvé pravé, aj so stonkou odstrihnutím nad zemou. Sú veľmi krehké, šťavnaté a druhovo rôznorodé, možno pestovať takmer čokoľvek. Na okennom parapete si teda môžete namiešať farebne aj tvarovo pestrú paletu. Pozor ale - microgreens z pohánky sú toxické!

K najobľúbenejším nakľučovaným plodinám zo strukovín patrí fazuľa mungo, cícer, šošovica, fazuľa adzuki, z obilnín sa na klíčenie hodí napríklad ovos, jačmeň, špalda, pohánka a ďalšie.

Z olejnín ide napríklad o sezam, horčičné semienko, slnečnicu a množstvo iných.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa