×
Vyhľadávanie v blogoch

Vyskúšajte ázijské šaláty

Vyskúšajte pestovať exotickú listovú zeleninu. Ázijské šaláty sa dajú jednoducho pestovať na záhone, vyznačujú sa rýchlym rastom, sú zdraviu prospešné a spestria každý jedálniček nielen svojou chuťou, ale aj farbou a vôňou.

Mizuna (Brassica rapa ssp. japonica) je pôvodom z Japonska. Patrí do čeľade kapustovitých. Vytvára bujné 30–45 cm vysoké listové ružice tmavozelených štíhlych listov na dlhých stopkách. Listy rýchlo regenerujú.

Kvety nie sú výrazné a pri pestovaní ich vyštipujte, pretože znižujú kvalitu zeleniny. Plodom sú šešule. Mizuna po zbere čoskoro znovu obráža, týmto spôsobom zaisťuje cenné vitamíny po celú sezónu. Na jeseň je možné trsy vyryť, zasadiť do kvetináčov a rýchliť – podobne ako pažítku.

Listy mizúny sa konzumujú čerstvé v podobe šalátu či zeleninovej oblohy, alebo tepelne upravené v omáčkach či dusené ako príloha. Ľahko si ju vypestujete v záhradke, kde postupne podľa potreby zberajte jednotlivé listy, prípadne aj celé ružice. Mizuna je vhodná pre diabetikov aj redukčné diéty, pretože obsahuje veľmi málo cukru.

Mibuna (Brassica rapa ssp. japonica) je blízkou príbuznou mizúny. Listy sú štíhle, lyžičkovité a celokrajné. Používa sa rovnako ako mizuna.

Pestovanie ázijských šalátov

Pestovanie týchto ázijských šalátov (a všeobecne aj ázijskej zeleniny) je nenáročné. V predjarí semienka vysievajte do kvetináčov alebo sadbovačov a predpestujte si sadenice. Tie vysaďte počas apríla na záhon.

Pred chladom a škodcami, ich radšej zakryte netkanou bielou textíliou. Medzi sadenicami dodržujte 30 cm rozostupy. Riadky by mali byť od seba vzdialené 40–50 cm.

"Rastliny korenia relatívne plytko, preto sú náročnejšie na pravidelnú zálievku, ako každá iná listová zelenina."

Prvý zber už 2 mesiace od výsadby

Konzumujú sa vždy jednotlivé listy, vyberajte mladšie a nepoškodené, postupne ich odoberajte alebo zrežte celé listové ružice. Rastlina znova obrazí.

Ak chcete jednorazovo zožať celú ružicu, potom radšej až o mesiac neskôr. Je vhodnejšie odrezať iba množstvo, ktoré aktuálne spotrebujete, listy majú krátku životnosť. V chladničke pri teplote do 5 °C vydrží niekoľko dní.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa