×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako zazimovať bylinky

Na záhone alebo v kvetináči sa spoločne pestujú jednoročné rastliny, dvojročné rastliny, ale aj trvalky. Podľa toho sa tiež odvíja celá starostlivosť o bylinky. Jednoročky spracovávame v ten istý rok sadzby, na rozdiel od dvojročných a trvalých, ktoré potrebujú oveľa väčšiu starostlivosť.

Akú časť bylinky žať?

Jednoročné bylinky treba pred zimou žať celé. Pre vlastnú spotrebu zberajte iba listy byliniek, je ale vhodné zožať aj korienky po týchto bylinkách. V prípade letných byliniek tiež zberajte celú rastlinku.

Pre ďalšie uchovanie listy oddeľte od stoniek. Výnimkou je letnička bylinka majoránka, ktorá sa odporúča žať celá. Pokiaľ budete majoránku ďalej sušiť, listy pôjdu od stonky oddeliť veľmi ľahko.

Uchovajte svoje bylinky mrazením, sušením alebo naložením do oleja.

Jedným z obľúbených postupov zazimovania byliniek je sušenie. Tento typ uchovania byliniek sa ale nehodí na všetky druhy. Sušenie je vhodné pre majoránku, petržlen, oregano alebo ligurček.

Pri tomto type uchovania byliniek je vhodné listy nekrájať, ale ponechať ich vcelku. Bylinka tak nestratí svoju arómu a chuť. Sušenie sa odporúča v tienistej a suchej miestnosti. Potom bylinky skladujte v koreničke, ktorá má pevný uzáver.

Mrazenie je ďalší spôsob uchovania byliniek. Obrovskou výhodou tohto spôsobu uchovania je aróma a chuť, ktorú bylinka nestratí. Tiež postup je úplne iný, než pri sušení. V tomto prípade sa odporúča bylinky pred mrazením nasekať a nasypať do plastových vrecúšok.

Svoje bylinky si ale môžete aj zmiešať a vytvoriť si tak zmes do polievky, ktorá bude chutiť skvele. Do takej zmesi sú najvhodnejšie lístky koreňové a kučeravé petržlenové vňate v kombinácii s ligurčekom.

Ďalším a neobvyklým spôsobom uchovania byliniek je naloženie do oleja. Tento spôsob je známy už zo starého Egypta, Grécka alebo Ríma. Najlepším olejom je olej za studena lisovaný, teda olivový alebo slnečnicový.

Postup pri uchovávaní byliniek je veľmi podobný ako pri mrazení. Bylinky nasekáte na malé kúsky a vysypete do fľaštičky z tmavého skla. Môžete použiť aj sklo číre, fľaštičku potom ale musíte uchovávať na temnom mieste.

Bylinky sa zalejú olejom, najlepšie v pomere 1:1. Je ale iba na vás, aký pomer zvolíte. Bylinky s olejom utvoria vynikajúcu chuť do 14 dní. Sú skvelé v studenej kuchyni, na rôzne zeleninové či cestovinové šaláty.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa