×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestovanie cibule zo semien

Zberu sa síce dočkáme za dlhší čas, ale výsledky za to stoja, zo semien môžeme pestovať kvalitnejšie a trvanlivejšie odrody cibule, než zo sadzačky. Predtým sa cibuľa pestovala výhradne výsevom, spôsob výsadby zo sadzačky je výsadou posledných desaťročí.

Navyše sortiment odrôd pre vysievanie je širší ako v prípade výsadby sadzačky, zahŕňa cibule veľmi atraktívne nielen farbou, ale aj tvarom a chuťou. Cibule sú dlhšie skladovateľné ako tie vypestované zo sadzačky, sú veľmi vitálne a trvanlivé. Na 10 m2 priameho výsevu je potreba 4,5 až 5,5 g osiva, jeden gram obsahuje 200-300 semien.

Semená cibule vysievame v prvej polovici marca do riadkov od seba vzdialených 25-30 cm. Vzídené rastliny vyjednotíme na 8-10 cm, aby si vzájomne nepredstavovali konkurenciu a mali dostatok priestoru. Cibuľa vyžaduje predovšetkým slnečnú polohu a záhrevné pôdy, potom máva jemnú a sladkastú chuť. Horšie vyzrieva v ťažkých, ílovitých, kyslých a studených pôdach, kde aj častejšie podlieha chorobám. Tiež sa jej príliš nedarí ani vo vyšších polohách s vlhšou klímou, kde tiež zle a pomalšie vyzrieva. Zo živín je pre cibuľu dôležitý predovšetkým fosfor a draslík. Dusíkaté hnojivá používame opatrne (nadbytok dusíka v pôde spomaľuje dozrievanie a uskladnená cibuľa dlho nevydrží).

Najčastejšie pestované odrody zo sadzačky

  • Všetana - osvedčená poloskorá odroda, veľmi dobre skladovateľná, vegetačná doba pri výseve je 130 dní, pri výsadbe 90-110 dní. Cibuľa je oválneho tvaru s tenkým dobre zaťahujúcim krčkom, dužina biela až žltkastá, jemnej sladkastej chuti.
  • Štutgartská - osvedčená odroda s dobrými konzumnými hodnotami a výbornou skladovateľnosťou, cibuľa plocho guľovitá so zlatožltými až hnedastými suknicami, dužina biela, pevná, trochu ostrejšia chuť.
  • Karmen - poloskorá odroda červenej cibule, dužina jemná, biela, pevná, s karmínovo červeným prefarbením medzi suknicami, pikantná chuť, veľmi dobre skladovateľná odroda.

Niektoré odrody cibule pre výsev zo semien

  • Globo - neskorá odroda šalátovej cibule s vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami, veľká, široko elipsovitého tvaru a slamovo žltej farby, má dlhú dobu vegetácie, pre dosiahnutie rekordnej hmotnosti sadbu radšej predpestujeme, semená vysievame vo februári. Pri zbere potom cibule váži až 1 kg. Z priameho výsevu v marci až začiatkom apríla, narastú cibule s nižšou váhou. Nie je vhodná pre dlhodobé skladovanie.
  • Tosca - cibuľa dlhého oválneho tvaru, ktorá sa veľmi ľahko krája, má dobrú skladovateľnosť a vyznačuje sa značnou odolnosťou voči krčkovej hnilobe, chuť je veľmi jemná, využíva sa predovšetkým do šalátov.
  • Blanco Duro - odroda sladkej bielej cibule lahôdkovej chuti, cibule majú guľovitý tvar a dorastajú do hmotnosti 0,5-1 kg, pestuje sa z priameho výsevu v marci a začiatkom apríla a vzhľadom k veľkosti výhonky vyjednotíme do sponu aspoň 30x10 cm, vegetačné doba je pomerne dlhá, zber od konca augusta do septembra. Cibule nemožno skladovať príliš dlho.
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa